Amerikaanse en Britse geheime diensten hebben ingebroken op het computersysteem van het Nederlandse bedrijf Gemalto, om de versleuteling van mobiele communicatie overal ter wereld in handen te krijgen. Dat staat in documenten die door klokkenluider Edward Snowden zijn overhandigd aan The Intercept, het medium van eBay-oprichter Pierre Omidyan dat als podium voor Snowden dient.

Volgens The Intercept waren agenten van de Amerikaanse NSA en de Britse GCHQ verantwoordelijk voor de hack. Door de inbraak kregen de geheime diensten de mogelijkheid om een groot gedeelte van ’s werelds mobiele communicatieverkeer af te luisteren, zowel spraak- als dataverkeer.

Malware op interne netwerken

Gemalto maakt chips voor mobiele telefoons en moderne creditcards. Meer dan 450 telecomproviders ter wereld maken van Gemalto’s diensten gebruik. Per jaar maakt Gemalto zo’n 2 miljard sim-kaarten. Volgens The Intercept zijn die een zwakke schakel in de beveiliging van mobiele telefoons.

Volgens de documenten plaatste GCHQ malware op de interne netwerken van Gemalto. Daarnaast brak de dienst in op de hoofdnetwerken van providers, waarbij ze toegang kreeg tot “computers van verkooppersoneel voor klantgegevens en computers van netwerktechnici voor plattegronden van het netwerk.” Ook kon GCHQ rekeningen manipuleren, om acties tegen individuele telefoons te verdonkeremanen.

Gemalto wist van niets

Gemalto wist ondertussen van niets. De geheime diensten braken in op de privé-berichten van Gemalto-medewerkers in meerdere landen. Het bedrijf is in 85 landen actief. “Ik ben geschokt en bezorgd dat dit is gebeurd”, zegt Gemalto-directielid Paul Beverly tegen The Intercept. “Prioriteit voor ons op dit moment is zicht krijgen op de omvang van de hack”.

De diensten zijn op deze manier niet afhankelijk van de medewerking van telecombedrijven of nationale overheden. Bovendien worden geen sporen achtergelaten op het netwerk van de provider. Ook kan reeds onderschepte, maar nog niet ontcijferde informatie alsnog worden gekraakt. “We zijn erg blij met de gegevens tot nu toe en we zijn bezig met de verwerking van de enorme hoeveelheden materiaal”, valt er te lezen.

Intern onderzoek

Volgens directielid Beverly is de interne veiligheidsafdeling van Gemalto sinds woensdag bezig met een onderzoek naar de inbraak, nadat het bedrijf werd benaderd door The Intercept. Tot nu toe zijn er geen sporen van gevonden.

"Het is ongelooflijk, ongelooflijk", zegt Gerard Schouw, D66-Kamerlid, tegen The Intercept. Hij kondigde aan de regering om opheldering te vragen. Gemalto heeft zijn officiële vestiging in Amsterdam.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl